Saturday, December 25, 2010

talam suji mat gebu


dulu pernah sekali mencuba, ambik resepi di internet........ hampeh......... tak menjadi, belek2 blog cik mat gebu, ternampak dia post N3 pasal talam suji, tc pun bernaikan diri mencuba...alhamdulillah.menjadi
ni nak ucapkan terima kasih pada cik mat gebu
so tc namakan kuih ni talam suji mat gebu...... mat gebu selalu kata dia suka menderhaka pada resepi.....tc pun buat benda yang sama.menderhakan kat resepi asal yang mat gebu catatkan
ni kueh yang tokchik masak menggunakan resepi cik mat gebu

TC...COPY DAN PASTE RESEPI NI DARI BLOG CIKMAT GEBU
LAPISAN BAWAH :-)
90 gram sugee @ semolina*
225 ml air*(*disatukan dan rendam 30 minit)
110 gram gula halus (mat letak 100 gram)
1 biji telur
100 ml santan pekat
125 ml air
Beberapa titik pewarna kuning
1/2 camca teh esen vanilla (resipi asal tak letak)

BAHAN LAPISAN ATAS :-)
150 gram gula melaka, potong kecil*
25 gram gula pasir*
250 ml air*
1 helai daun pandan*(*disatukan dan masak hingga gula larut, sejukkan)
75 gram tepung gandum
1 1/2 biji telur (mat letak 1 biji + 1 kuning telur)
125 ml pati santan
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :-)

1.Panaskan kukusan. Alas tin berukuran 8 inci x 8 inci x 2 1/2 inci dengan plastik bersih. Ketepikan.
2.UNTUK LAPISAN BAWAH :- Satukan semua bahan2 lapisan bawah kecuali sugee, kacau hingga gula larut dan tapis adunan tadi. Masukkan sugee, kacau rata dan tuang dalam periuk, masak atas api kecil sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan kental. Tuang ke dalam tin tadi, ratakan dan kukus 25 minit pada api sederhana, tutup permukaan tin dengan aluminium foil atau tudung periuk masa mengukus.

3.UNTUK LAPISAN ATAS :- Satukan semua bahan2 untuk lapisan bawah, kacau rata dengan whisk hingga gula larut. Tapis dan masukkan ke dalam periuk, masak dengan api kecil sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat. Matikan api. Berhati2 tuang atas lapisan sugee tadi (gunakan kaedah menuang bancuhan ke dalam senduk yang di letak atas lapisan sugee, ini bertujuan mengelakkan lapisan bawah tercedera), tutup kembali permukaan tin dan kukus 30 minit pada api sederhana. Bila masak biar betul2 sejuk sebelum dipotong....Selamat mencuba.

No comments:

Followers