Tuesday, December 21, 2010
paceri terung
bahan2
terung panjang - dibelah dua (rendam dalam air untuk menggelakkan terung menjadi lebam)- kebiasannya tc goreng terung terlebih dahulu
perencahnya
setangkai daun kari
rempah penumis
rempah kari
air asam jawa
santan
gula dan garam secukupnya
kerisik
bahan kisar
udang kering / ikan bilis
bawang merah
bawang putih
halia
cara2nya
panaskan minyak
masukkan rempah penumis, daun kari, gaul rata, kemudian masukkan bahan kisar, tumis sehingga garing, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan santan cair / air, gaul rata..biarkan sehingga pecah minyak
masukkan terung, juga santan (disebabkan terung telah digoreng , hanya gunakan santan pekat sahaja), gaul seketika
masukkan kerisik, garam dan gula secukupnya
biarkan kuahnya agak pekat baru dimatikan api
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment