Saturday, December 18, 2010
bingka ubi kayu
balik daripada kluang, tc dibekalkan dengan ubi kayu, tekak ni tetiba teringin nak makan binga ubi kayu, nak yang lembut, yang terasa ubinya, kalau yg orang berjualan tu keras sangat
tokchik kisar ubi tu, toskan, kemudian sagu tang mendap tu tokchik ambik dan gaulkan dengan ubi yang diparut
tambahkan gula merah, gula pasir secukupnya, tuang santan pekat, serta secubit garam, tepung gandum secukupnya (adunan ni agak cair, tepung anggaran 3 senduk kecil untuk adunan yang tc buat) serta 2 biji telur dan esen vanilla, gaul rata
tuang kedalam adunan berlubang tengah, bakar diatas dapur gas selam sejam dengan api kecil
setelah masak, sejukkan terlebih dahulu baru dipotong -
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
hebat betul...
apa yg hebatnya kamal
semua orang boleh buat kalau ada minat
hehehe
Post a Comment