bahan2nya
pucuk paku merah
nenas- potong layang - dicelur
ditumbuk kasar:
cili merah (jika suka pedas)
bawang merah
belacan
ikan bilis/udang kering
satukan kesemua bahan diatas didalam periuk, didihkan sehingga pucuk paku masak, tambah garam secukupnya
tokchik ingat lagi, masa kecil2 tokchik paling suka sayur ni sebab kuahnya merah
2 comments:
salam tok chik....
pucuk paku merah ni kalo kat srawak kite goreng belacan...n name dia pucuk midin....
wkslam
maaf bertanya...kalau yang hijau tu dipanggil apa?
dijhor kami pangil pucuk paku aja atau pucuk paku perak
cuma kalau midin ni kami panggil pucuk paku merah
kalau pucuk paku merah dikg tc biasanya dimasak air dengan nenas
pucuk paku hijau tu, digreng pedas, buat sayur lemak, dibuat kerabu , lebih pelbagai cara memasaknya
btw.terima kasih untuk info yang diberikan
Post a Comment