Saturday, April 16, 2011
apam gandum
kecil2 dulu arwah bonda biasa buat apam gandum ni, malam sebelum tidur, adunan dah dibancuh, dimasukkan kedalam pasu tanah liat, tc masih ingt...bila bangun keesokkan paginya nampak membumbung dah adunan tu...masa tu rasa macam pelik...."eh.....macam mana leh jadi mcm ni ek"
selepas dikukus, digaulkan dengan kelapa parut.....fuhhhhhhhhhhhhh sedapnya tak terkata
terjumpa resepi diblog cik mat gebu, nampak sedap, tc cuba le buat, bila tengok catitan dalam resepi..."perap sejam"....leh jadi ke?
nekad aja mencubanya, bila dah siap dikukus nampak mcm bantat...."alamak" dalam hati berkata...esok paginya tc potong, nampak mcam cantik, gaulkan dgn kelapa parut, try ngap..........walauuuuuuu.........sedap siot...terima kasih cik mat sbb sudi kongsi resepi yang sedap dan mudah, tc minta izin nak share dengan orang lain ya cik mat, tapi ada yg tc adjust...mcm kata cik mat "derhaka resepi"
Bahan-Bahannya :-)
1-3/4 cawan air*
1/2 cawan gula melaka*
3 camca besar gula pasir*(*blenderkan aja)
2 cawan tepung gandum
1 camca teh instant yeast (bancuh dengan air suam yang diletakkan sedikit gula dan tepung- buat 5 minit terlebih awal)
Kelapa parut putih secukupnya digaul bersama sedikit garam
Cara membuatnya :-)
1.blenderkan sahaja (jalan pintas) air, gula merah, gula pasir sehingga sebati, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kisar sampai sebati,
2.masukkan yis yang dah dibancuh tadi, kisar lagi sehingga sebati
3. perapkan selama 1 jam
4.Panaskan kukusan, lenser loyang dengan sedikit minyak, lapikkan dengan plastik (senang nak mengeluarkan kueh apabila dah masak - tarik aja plastik tu nanti) tuang adunan apam, biar 5 minit dan kukus 35 - 40 minit. Biar sejuk sebelum dipotong dan hidangkan bersama kelapa parut putih.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment