Sunday, April 24, 2011

kari daging




bahan2nya

500 gram daging - dipotong ikut saiz yang disukai

4 sudu makan rempah kari
santan dari sebiji kelapa (asingkan perahan pertama dengan perahan berikutnya)
3 biji kentang
2 tangkai daun kari
1-1/2 sudu makan kerisik
air asam jawa
rempah penumis
3 batang serai - dititik
2 ulas bawang puteh dimayang
2 ulas bawang merah dimayang

kisarkan:
bawang merah
bawang puteh
halia
sedikit lengkuas

pijarkan minyak.....tumiskan rempah penumis, masukkan bawang merah dan bawang puteh yag dimayang - tumis sehingga layu
masukkan daun kari,
masukkan bahan2 yang telah dikisar, tumis sehingga garing
masukkan rempah akri yang telah sibancuh dengan air asam
tumis sehingga rempah pecah minyak
masukkan daging, gaul/gorengkan dengan rempah sekejap
masukkan santan cair, didihkan sehingga daging lembut (nak mudah rebus dulu daging tu)
masukkan kentang, bila kentang sudah empuk, masukkan santan pekat, didihkan tetapi jangan sampai pecah minyak
tambah kerisik, garam dan secubit gula

No comments:

Followers