Sunday, April 10, 2011

apam puteri ayu



Bahan A:
3 biji telur
220 gram gula
1 sudu teh ovellete

Bahan B
100ml santan
1 sudu teh pandan emulco

Bahan C
150gram tepung gandum

Bahan D (digaul rata)
300 gram kelapa parut
garam secukupnya
1-1/2 sudu makan tepug ubi

penyediaannya:

gaul rata kelapa parut/garam/tepung ubi, kemudian isikan kedalam acuan yang dah dileserkan dgn minyak....kukus sekejap

putar gula/telur/ovelate sehingga kembang,

masukkan santan dan pandan emulco, putar sebati, kemudian masukkan tepung.....gaul rata. sendukkan kedalam acuan dan kukus anggaran masa 10 - 12 minit

ini le rupa apam puteri ayau tc....yang tak ayunya sbb kelapa tu bnyak sangat....hahahahahahah

2 comments:

urut tradisional lelaki said...

kalau sudah minat semua jadikan... tc...

tok_chik said...

sebenarnya bergantung juga kepada resepi yang diberikan
ada orang tak "ikhlas" dengan resepi yang diberi....hasilnya bila kita mencuba pasti tak menjadi sebagaimana yang diharap
tak perlu kedekut ilmu sebenarnya.
air tangan individu tetap akan memberikan sedikit perbezaan pada rasa masakan kita

Followers