KEK COKLAT KUKUS
1 1/2 BIJI BUTTER (250 GM + 125 GM)
2 CAWAN GULA HALUS
1 TIN SUSU CAIR
4 BIJI TELOR
2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 CAWAN KOKO
1 SUDU TEH BAKING POWDER
1 SUDU TEH SODA BIKARBONAT
1 SUDU TEH ESEN VANILLA
cara-caranya
CAIRKAN BUTTER DLM PERIUK,
KEMUDIAN MASUKKAN SUSU CAIR, ESEN VANILLA DAN GULA,
KACAU PERLAHAN HINGGA SEMUA HANCUR DAN SEBATI.
kEMUDIAN TUTUP API DAN BIARKAN ADUNAN SUAM.
SELEPAS ITU MASUK TELUR YG TELAH DIPUKUL DAHULU KEDALAM ADUNAN.
SATUKAN DAN AYAK TEPUNG, KOKO, BAKING POWDER DAN SODA BIKARBONAT, KEMUDIAN CAMPURKAN SEMUA BAHAN KERING KEDALAM ADUNAN TADI.
KACAU SEBATI HINGGA RATA KEMUDIAN KUKUS SELAMA 1 1/2 JAM.(ACUAN HENDAKLAH DI SAPU MINYAK KEMUDIAN DI LAPIK DENGAN KERTAS MINYAK SUPAYA SENANG UNTUK DIKELUARKAN KEK DARI ACUAN NANTI. DAN JUGA TUTUP PERMUKAAN ACUAN KEK DENGAN FOIL PAPER SUPAYA AIR KUKUSAN TIDAK JATUH KE ATAS KEK.)
reseoi ni di cilok dari cari.com...........memang best
2 comments:
dOmOarigatO... kalau den bakO yO bleh x?... anggaran bakO tuh plak bapO lamO?
nak bakar ya?
selalunya kalau dibakar menggunakan suhu 180 celcius selama kira2 45minit.........
maaf le
tok chik bukn nya pndai sngat tu pun resepi orang yang tokchik cuba dan kongsikan bersama
Post a Comment