teringat masa kecik2 dulu mak mertua arwah akak memang berjualan kuih. masa tu setiap jumaat di pekan labis........kami mengelarnya pasar minggu........konsepnya sama le seperti pasar malam sekarang ni, waktu tu makanan memang murah, masih sekeping 10 sen - 15 sen. mak ngah kae'dah gelaran pangilan kami untuk mak mertua arwah kakak. salah satu kuih jualan beliau adalah kuih kole kacang.........memang sedap...........
tokchik dok surf internet, mencari le resepi kuih nie, terjumpa le, resepi kepunya hanieliza........tokchik print out, kebetulan ari ni tok chik ada kesempatan, cari bahan2 yang diperlukan, maka tokchik mulakan operasi.........alhamdulillah..................resepi yang diberikan sememangnya tepat dan juga lengkap........bila menjamahnya............berbaloi tokchik mengacau dikuali.........walau tak sesedap yang dimasak oleh mak ngah kae'dah tapi masih tak jauh tersasar
tok chik nak kongsi le resepinya:
200 gram tepung kacang hijau - tok chik beli kat giant
150gram gula pasir
80 gram gula perang
1000ml santan dari sebiji kelapa
250ml santan pekat -----dimasak sehingga terbit minyak, orang kampung tokchik kata buat "tahi minyak"
caranya
gaulkan kesemua bahan diatas sehingga sebati
masak sehingga likat dan berkilat (lebih kurang 45 minit - 1 jam)
sejukkan didalam loyang dan taburkan "tahi minyak" diatas kuih
potong ikut saiz yang digemari dan hidangkan
p/s------- jangan ingat itu dodol, warna nya memang seakan sama sebab menggunakan gula perang
No comments:
Post a Comment