dulu-dulu kemeriahan nak menyambut raya amat terasa, mula aja puasa dah mula menghitung hari bila lah agaknya raya akan menjelma, zaman tok chik kecik-kecik dulu semua nya berdebar menanti pengumuman utk raya, tak seperti sekarang yang dah boleh di agak bila menjelma nya hari raya. kalau keesokkannnya tak jadi raya tak apa lagi tetapi jikalau diumumkan esok raya tak ke haru jadinya.
masa tok chik kecik-kecik dulu, mana le ada kemudahan bekalan letrik di rumah tok chik, tak mcm sekarang, beli siap2 kesemua barang yang diperlukan, sumbat aja dalam peti sejuk. kalau le terjadi kes sebegitu, malam tu kelam kabut menyerbu reban ayam....... kiok......kiok.......kiok.........riuh rendah ayam terjaga dari lena sambil dalam hati berdoa " jangan le aku jadi mangsa dimalam raya ni"..........heheheheheh
malam2 hari arwah bapa mengasah pisau, tok chik memang selalu jadi tukang pegang ayam untuk disembelih, kekadang tok chik jahat, tok chik cekik leher ayam tu kuat2, jadi bila dah si sembelih dan dilepaskan ke tanah, ayam tu akan tegak dengan darah berjurai di leher sebelum terpusing2 menantikan nafas terakhir nya habis .
di dapur arwah bonda dah menjerang air seperiuk, nak mencelur ayam kalau tak susah nak dicabut bulu2 nya, pernah tok chik cakap kat arwah bonda......." apa kata kita togelkan aja ayam ni, buang kulit nya tak perlu nak cabut bulu2 nya yg bnyak dalam gelap malam" dengan tegas bonda berkata " kalau kau nak makan jangan banyak songel, buat aja le" bergotong royong le kami adik beradik .
dulu2 mana ada kemudahan macam sekarang, blander le, barangan yang dah siap segala tingal di lebur kedalm kuali aja, semua nya kena disediakan. kelapa kena parut sendiri, kalau tak pun kena le dikukur, rasa nak tercabut tangan memarut kelapa, silap2 boleh tercalar jari dengan torehan mata parut.
mana nak membuat kerisik nya lagi, nak menumbuk segala bahan2 /ramuan masakan........ada masa nya menggiling, semuanya mengambil masa, tapi yang pasti hasil nya memang sedappppppppppppp.........
No comments:
Post a Comment