Thursday, October 9, 2008

raya dulu raya sekarang 2

dulu2, setelah seminggu berpuasa, arwah bonda akan mula menjemur tepung dan juga gula, menurut kata bonda, ia nya bertujuan untuk memastikan tepung dan gula berkenaan benar2 kering sebelum di buat kuih.

kebiasaanya, seminggu sebelom raya menjelma, sessi membuat kuih akan bermula, kuih yang arwah bonda mula2 akan buat ada lah kuih baulu........awal pagi dah mula "memukul" telor bersama gula, kalau di kampung tok chik, depa kata "menghencap telur". berjam2 masa diperuntukan untuk "menghencap telur" tu sehingga benar2 telah kembang,

orang dulu2 kalau membuat/membakar baulu menggunakan acuan tembaga. dibawah guna kayu api/tempurung kelapa, di atas nya menggunakan sabut kelapa, sebab itu lah 2 / 3 bulan sebelom raya orang perempuan di kampung tok chik masa tu dah mula mengumpulkan sabut kelapa.

tok chik rajin menjenguk kalau arwah bonda mula membakar baulu, harum bau nya menikam kalbu, menggoda jiwa, pantang nampak terhitam sedikit, laju aja tangan mencekup masuk kemulut, seiring laju teriakkan bonda " bertuah punya anak.....tak puasa ke" masa tu tok chik dah mencicit lari.........waktu tu tok chik masih slim lagi.......zaman2 anak teruna sunti.....hahaha

tetapi kuih baulu bonda memang besttttttttttttttttt...........

No comments:

Followers